Witajcie.
Kiedy byłam dzieckiem, w moim rodzinnym domu często robiło się przetwory. Mieliśmy ogromną działkę z mini sadem, więc owoców i warzyw nie brakowało, a poza tym "swoje" bardziej smakowało. Na pewno zgodzicie się, że grzybki czy korniszony to świetna przekąska, a własnoręcznie przygotowane powidła nie dość, że są smaczne, to naprawdę pachną owocami.
Później wekowanie przestało być popularne. Jednak znam osoby, które robią to do tej pory, jak choćby ciocia Ela, której pomidory czy marynowana papryka zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ja również chętnie robiłam przetwory, zwłaszcza, gdy urodził się mój syn Piotrek. Najczęściej robiłam dla niego soki i dżemy z owoców z ogrodu moich teściów, a także buraczki z cebulą i papryką oraz tarte ogórki i szczaw na kwaśne zupy, które uwielbiamy.
Teraz od czasu do czasu przygotowuję jakieś słoiczki, ale najczęściej w podarunku dla bliskich. Wtedy lubię ozdobić je własnoręcznie wykonanymi serwetkami. Właśnie takie serwetki na przetwory chciałabym Wam dzisiaj pokazać.
Dane techniczne haftu:
Tkanina - biała aida 14 ct DMC
Mulina - Ariadna, DMC (trzy nitki), 10 kolorów
Rozmiar w krzyżykach - 30 x 25
Wielkość haftu - 5,4 x 4,5 cm
Dane techniczne haftu:
Tkanina - biała aida 14 ct DMC
Mulina - Ariadna, DMC (trzy nitki), 8 kolorów
Rozmiar w krzyżykach - 28 x 26
Wielkość haftu - 5 x 4,5 cm
Dane techniczne haftu:
Tkanina - biała aida 14 ct DMC
Mulina - Ariadna, DMC (trzy nitki), 8 kolorów
Rozmiar w krzyżykach - 25 x 27
Wielkość haftu - 4,5 x 4,7 cm
Rzadko używam maszyny do szycia, nie jestem też dobra w uszytkach, ale z przyjemnością wygrzebałam ją z kartonu, aby przygotować te serwetki.
Dziękuję za odwiedziny i ślę pozdrowienia.